ترکمن صحرا غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا            1

غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا

دی ۱۶, ۱۳۹۶
دانستنی های سفر

غذاهای محلی ترکمن‌ها همچون چکدیرمه، قاتلاما، اکمک، باسترمه و بولامه از آداب و فرهنگ سنتی مردم ترکمن صحرا سرچشمه گرفته است.

چکدرمه

غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا            370x260چکدرمه مشهورترین غذای محلی استان گلستان است. اگر تاکنون مهمان ترکمن‌ها شده‌ باشید، حتما مزه‌ی آن را هنوز زیر دندان دارید. هرگاه کهگفت‌وگویی درباره‌ی انواع غذاهای اقوام ایرانی داشته باشیم، چكدرمه نام نخستین غذایی است که از جامعه‌ی ترکمن بر زبان می‌آید. برخیمی‌گویند مثل استانبولی است اما از آن خیلی خوشمزه‌تر. این پلو که تا حدودی مشابه استامبولی پلو است، غذای مخصوص بندر ترکمن و آق‌قلابه شمار می‌رود. چکدرمه، چکدیرمه یا چگدریمه غذایی بسیار خوشمزه است که در حالت سنتی درون دیگ مخصوصی به نام «قازان» طبخ می‌شود و برای سفره‌های ایرانی بسیار مناسب است. ترکیبات اصلی این غذای ایرانی را گوشت، برنج، پیاز، رب گوجه‌فرنگی، روغن، نمک و فلفل تشکیل می‌دهد. در روش پخت دیگری می‌توان به‌جای گوشت، از ماهی هم استفاده کرد. این پلو را به همراه دوغ و سبزی‌خوردن سرو می‌کنند.

بولامه
بولامه غذایی شبیه حلیم است که در هفتمین روز تولد کودک و در طی جشنی زنانه پخته می‌شود. در این جشن فقط زن‌های فامیل، همسایه‌هاو دوستان بسیار نزدیک، دعوت می‌شوند و با تقدیم هدایای خود، هم‌صدا با حاضرین، شادی می‌کنند.
غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا              370x260

چوروک ها (نان‌های تنوری)

ترکمن‌ها چوروک یعنی نان را در تنورهایی می‌پزند که تامدور نامیده می‌شودزن‌های ترکمن که مسئولیت پخت نان، یکی از وظایف حتمی واولیه‌ی آنها بود، تنور را با آتش هیزم یا بوته‌ی گیاهان خشک و … گرم می‌کردند.

قاوور تماچلی چوروک
غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا            370x260

قاوور تماچلی چوروک نانی است که خمیر آن را با دنبه‌ی ریزریز شده‌ی گوسفند، قاورتماچ، و نیز تراشه‌های پیاز مخلوط کرده، در تنور می‌پزند.

پتیر چوروک، نان فتیر

پتیر چوروک را با ترکیبی از روغن، شیر، شکر و جوش‌شیرین تهیه می‌کنند و در تنور می‌پزند.

کلچه چوروک، کلوچه

کلچه چوروک نیز همچون پتیر با ترکیبی از روغن، شیر، شکر و جوش‌شیرین پخته می‌شود ولی نسبت به پتیر ضخیم‌تر است.

باسترمه
غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا                370x260

باسترمه یکی از پلوهای خوشمزه بندر ترکمن است که با ماهی  ازون برون تهیه می‌شود. ویژگی‌ بارز این پلو، استفاده از انار در ترکیب اصلی آن است. این پلو را باید با موادی چون برنج، ماهی (به‌ویژه ازون برون)، سیب زمینی، پیاز، انار دانه شده، نمک و فلفل تهیه کرد. باسترمه غذایی مناسب برای مهمانی‌های خانوادگی به شمار می رود.

بوروک
غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا غذاهای محلی ترکمن ها، طعم خوش ترکمن صحرا            370x260
این نوع نان از نظر پخت شباهت زیادی به پیراشکی دارد و معمولا بیشتر در ماه رمضان پخته می‌شودابتداگوشت بی‌استخوان را چرخ می‌کنند. چند عدد سیب‌زمینی آب‌پز را کوبیده، با مقداری پیاز به گوشت اضافه می‌کنند و نمک به اندازه‌ی کافی اضافه می‌کنند.  مخلوط گوشت وسیب‌زمینی و پیاز را در لای خمیری از آرد که به اندازه‌ی یک دایره به قطر تقریبی ۱۵ سانتی‌متر که قطعه‌قطعه بریده‌اند، می‌پیچند و به شکل یهنیم‌دایره درمیآید و اطراف خمیر را با دست ورز می‌دهند تا خمیر به هم بچسبد و مخلوط بیرون نریزد.  این خمیر با مخلوط داخل آن، پس از سرخ شدن در روغن داغ آماده میل کردن می‌شودترکمن‌ها بوروک را به‌تنهایی به‌عنوان یک وعده غذایی صرف می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *